BERGEN - De gemeenteraad van Bergen heeft op 6 juli 2023 een onderzoekscommissie opdracht gegeven om een raadsonderzoek uit te voeren. Deze commissie bestaat uit de leden M. van Kranenburg, P. van Huissteden, F. Krijtenburg, R. Oudeboon en A. Otto – van der Ende. Onderwerp van onderzoek zijn de besluitvormingsprocessen binnen de gemeente Bergen en specifiek de totstandkoming van een intentieovereenkomst tussen de gemeente en inwonersinitiatief Het Bijzondere Huis. De commissie heeft het vooronderzoek afgerond en vervolgt het onderzoek met drie openbare verhoren. De verhoren zijn het sluitstuk van het onderzoeksproces; de commissie hoopt nog voor de zomer het rapport op te leveren aan de gemeenteraad.

In de gemeenteraad van Bergen zijn begin 2023 twijfels ontstaan over de zorgvuldigheid van het besluitvormingsproces binnen de gemeente. Aanleiding hiervoor was een intentieovereenkomst tussen de gemeente Bergen en Het Bijzondere Huis over de toekomstige bestemming van de locatie van de voormalige Mytylschool. De gemeenteraad is hierop een raadsonderzoek gestart. Dit onderzoek wordt door een onderzoekscommissie vanuit de raad samen met onderzoeksbureau Necker uitgevoerd. In het vooronderzoek zijn in de afgelopen maanden documenten onderzocht en hebben interviews plaatsgevonden.

Openbare verhoren

De onderzoekscommissie heeft de fase van het vooronderzoek nu afgerond en heeft besloten over te gaan tot de fase van het hoofdonderzoek. Hierin kan de commissie op grond van artikel 155a van de Gemeentewet ook getuigen oproepen voor een openbaar verhoor onder ede. De commissie wil hiervan gebruikmaken voor waarheidsvinding, verantwoording en om lessen te leren. De verhoren zijn gericht op de totstandkoming van de intentieovereenkomst.

De onderzoekscommissie heeft de verhoren gepland op maandag 17 juni 2024. De verhoren zullen onder ede plaatsvinden in de raadszaal van de gemeente Bergen en zijn openbaar.

Openbaarheid van het dossier

De gemeenteraad van Bergen is voornemens om de stukken die aanleiding zijn voor het raadsonderzoek openbaar te maken. Als de raad daartoe besluit op 23 mei a.s. dan worden de stukken openbaar na de wettelijke termijn van twee weken. Dat betekent dat na 8 juni a.s.

de stukken in principe openbaar worden gemaakt. In de overweging van de onderzoekscommissie weegt het belang van openbaarheid zwaarder dan de belangen die uit de stukken nog kunnen voortkomen voor de gemeente Bergen, zeker nu de stukken onderwerp zijn van onderzoek. Op basis van de stukken, onder meer een juridisch advies en de getekende intentieovereenkomst, kan iedereen zich voordat de verhoren zullen plaatsvinden een beeld vormen van de aanleiding van het onderzoek.